STRAATKUNST

STRAATKUNST

StraatKunst, de locaties in Google

Hieronder zie je de schetsen die straatkunstenaar Roy Schreuder maakte om saaie muren om te toveren tot kleurrijke, verhalende schilderingen. Wil je deze kunstwerken in vol ornaat, dat wil zeggen helemaal in kleur geschilderd, in het eggie bekijken? Dat is easy, want wij hebben de locaties voor je in Google gezet. Wandel of fiets een rondje, of twee, want je ontdekt steeds weer iets nieuws en onderweg kun je genieten van ander leuks in het centrum van Burgum.

StraatKunstRoute

De schetsen van Roy

Wie er schuldig aan zijn dat Burgum een color boost heeft gekregen en hoe Roy Schreuder tot deze ontwerpen is gekomen lees je onderaan deze pagina.


Muur 1 Transformatorhuisje
Schoolstraat


Het kunstwerk op het transformatorhuisje in de Schoolstraat heeft straatkunstenaar Roy Schreuder gebaseerd op verhalen van Burgumers over de omliggende natuur, die zich perfect leent voor wandelingen en fietstochten. Roy: ‘Zowel het leven op de boerderij als de wilde natuur wilde ik laten terugkomen in dit ontwerp. Een bijzonder verhaal over het boerderijleven vond ik het gegeven dat kippen en hanen vroeger gescheiden werden op zondag, uit geloofsredenen. In dit ontwerp zie je daarom een haan terugkomen en op een ander transformatorhuisje staat een kip afgebeeld.’


Muur 2 Transformatorhuisje
Kloosterlaan

Voor het ontwerp van het kunstwerk op het transformatorhuisje in de Kloosterlaan diende water als thema voor straatkunstenaar Roy Schreuder. Roy: ‘Zowel de recreatieve als economische functie van het water rondom Burgum is in het ontwerp verwerkt. De melkbus en het watermolecuul verwijzen naar het handelsverleden van het dorp, met water als belangrijkste toevoer én als product. Daarnaast zitten er verwijzingen in het ontwerp naar de recreatieve functie van water binnen de Friese cultuur. De libelle en de vis staan symbool voor het feit dat we het water als mens altijd delen met de omgeving en de dieren die hierin leven.’


Muur 3 Transformatorhuisje
Markt


In het kunstwerk op het transformatorhuisje op de Markt staan de (boeren)gemeenschap van Burgum en het gemeenschapsgevoel centraal. Straatkunstenaar Roy Schreuder: ‘Je kunt dit kunstwerk zien als een tijdlijn van links naar rechts, waarin het geloof en gemeenschapsgevoel vroeger hoger in het vaandel stonden. Door onder andere scholing, industrie, ontwikkeling van techniek en ontzuiling is in de loop van de tijd het verstand en het eigen denken steeds belangrijker geworden. De komst van grote bedrijven en de bijbehorende tramlijn in Burgum zorgde voor veel werkgelegenheid, waardoor het dorp groeide. Na het verdwijnen van onder andere de melkfabriek, gingen steeds meer Burgumers werken in omliggende steden. In plaats van werken met de handen, werd er steeds meer gewerkt met het hoofd. 'Dit kunstwerk beeldt de ontwikkeling die Burgum en haar bewoners hebben doorgemaakt af.’


Muur 4 Fietsenhok KBS De Reinbôge
Likmounewei


Het kunstwerk op het fietsenhok van de Reinbôge is gebaseerd op thema's die leerlingen onderzocht hebben. ‘In het kunstwerk zitten directe verwijzingen naar Burgum en naar een aantal van haar bijzondere volksverhalen’, aldus straatkunstenaar Roy Schreuder. ‘Er waren een paar thema’s die vaak terugkwamen in de informatie die door de leerlingen verzameld is. De vis, boom en hoorn verwijzen naar het Wapen van Burgum. De hoorn komt voor tussen de wapens van adellijke families die in Burgum woonden. De boom verwijst naar de bosrijke omgeving en het economisch belang van de bomen. De vis verwijst naar de lokale visserij en is tevens het christelijke symbool voor Christus. De hand met kaarten verwijst naar het volksverhaal over het vergokken van de Pleats. Nadat de Pleats een aantal generaties tot dezelfde familie behoorde, zette de toenmalige eigenaar de Pleats in tijdens het gokken in de kroeg en verloor. De cijfers 2 en 7 heb ik bewust gekozen, omdat dit de slechtste hand is die je gedeeld kunt krijgen bij poker. De planeten verwijzen naar het observatorium. Het torentje met vlammen naar het klooster dat eigenhandig in brand werd gestoken, om te voorkomen dat de rijkdom die er aanwezig was in vijandelijke handen zou belanden. De losse stenen verwijzen naar het hergebruik van stenen uit het plaatselijke klooster voor de bouw van nieuwe gebouwen in Burgum.'

Kleurrijke muren

Grijze transformatorhuisjes omtoveren tot kleurrijke kunstwerken. In samenwerking met jongeren en ouderen uit Berchhiem in Burgum kwam de Leeuwarder straatkunstenaar Roy Schreuder tot unieke ontwerpen. De ontwerpen zijn geïnspireerd op verhalen over de geschiedenis en identiteit van Burgum.


Het oog van Gerrit Zandbergen, Burgumer en bedenker van het project Straatkunst Burgum, viel tijdens wandelingen met zijn hond regelmatig op de vele transformatorhuisjes die het straatbeeld van het dorp ontsieren. ‘In Leeuwarden en omgeving had ik transformatorhuisjes en blinde muren gezien die waren voorzien van schilderingen die verwezen naar het lokale verleden. Dat kan in Burgum ook, was mijn gedachte’, aldus Zandbergen, die de samenwerking opzocht met cultuurlab Het Achterland.


Roy Schreuder maakte kunstwerken op transformatorhuisjes in Burgum. Op woensdag 10 mei 2023 werden de kunstwerken onthuld tijdens een feestelijke opening. Fotograaf Lucas Kemper was erbij aanwezig en maakte mooie beelden. De transformatorhuisjes zijn nu te bewonderen.


Straatkunst Burgum is een initiatief van cultuurlab Het Achterland, IIS, Arcadia, Gemeente Tytsjerksteradiel en komt tot stand met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Buurtfonds en VSBFonds.


foto van Rick, Adriaan en Roy door Lucas Kemper

StraatKunstRoute
Share by: